Előzzük meg a fülfájást

A fülfájás kisgyermek korban a leggyakoribb panasz, általában középfül- gyulladás áll a háttérben, amit az esetek többségében hosszabb rövidebb ideig nátha előz meg, láz kíséretében. Csecsemőknél sokszor egyetlen tünet a láz. A baba nagyon nyűgös, nem akar szopni,nem alszik, esetleg hány.

A gyermekkori középfülgyulladás hátterében a fülkürt fejletlen anatómiája és érzékeny működése a magyarázat.A fülkürt még jóval rövidebb, a környéki kötőszövetek lazák, duzzanat miatt gyulladáskor gyorsabban elzáródik.

gyermek_egeszseg.jpg

A nyálkahártyák duzzanatát és egyben a dobfeszülést is enyhítheti az orrcseppek alkalmazása.

Gyermekeknél különös figyelmet kell fordítani nátha esetén az orrváladék gyakori és alapos leszívására, a levegő áramlásának biztosítására.

A rendszeres orrszívással tudunk a legtöbbet segíteni. A porszívó orrszívót elektromos zsebkendőnek kell tekintenünk.A rendszeres és alapos orrszívás nagyon fontos, egészen addig amíg a gyermek üresre nem tudja fújni az orrát egyedül is.

A teljes gyógyulásig a fülfájós kicsi étvágytalan, nem kell erőltetni az evést, de a folyadékbevitel pótlásáról gondoskodni kell.Hosszú ideig elhúzódó nátha esetén kérjük egy fül-orr-gégész véleményét,mert a középfülgyulladás kezdeti stádiumban könnyebben kezelhető.