A fülről röviden

A fül összetett érzékszerv, a hallás és egyensúlyozás érzékszerve is egyben.

A fülkagyló bőrrel fedett többszörösen görbült rugalmas porc. Szerepe a hanghullámok bevezetése a külső hallójáratba.

A külső hallójárat enyhén "S" alakban görbült,külső része még porcos, majd beljebb csontos falu járat.

A belső fül falát bélelő bőrben védő funkciót betöltő faggyúmirigyek vannak. A külső hallójárat alján találjuk a dobhártyát.

A dobhártya a külső- és középfület elválasztó körülbelül 1 cm átmérőjű rugalmas hártya. Belső felszíne szorosan összenőtt a kalapáccsal, ezért kifelé kissé tölcsérszerűvé válik. A levegő rezgése a dobhártyát rezegteti meg.

Nyomáskülönbség estén a dobhártya megfeszül, kevésbé képes a rezgések átvételére, ezért hallunk tompábban.A fülkürt garati vége nyeléskor megnyílik a nyomás kiegyenlítődik.

A természetes öntisztító mechanizmusok szabadon tartják a fület, ezért külön tisztításra nincs szükség. Időnként azonban a fülzsírból dugó képződhet.

Ennek az a jele, hogy az érintett oldalon gyengébben, tompábban hallunk. Ekkor meg lehet próbálni a hallójáratot langyos vízzel kiöblíteni. Megoldást jelenthet a gyógyszertárakban kapható bóralkohol is, mely a fülzsírdugók feloldását szolgálja. A csomagolásban található egy olyan gumiballon, melynek segítségével a fül kíméletesen öblíthető.

Hagyja békén a fülzsírt, ugyanis menedéket nyújt a hasznos baktériumoknak, melyek védenek a fertőzés és gyulladás ellen.

A fülzsír, a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.

uszas_fulvedelem.jpg

A fül megóvása fontos dolog. Ússzon a felszínen, így kevesebb víz megy a fülébe.

Ha víz ment a fülébe, fél lábra állva az eldugult fül oldalának megfelelő lábon ugráljon, és rázza ki belőle. Ha nem sikerült, hajszárítóval addig fújjon száraz, levegőt a fülbe, míg ki nem szárad.

Hordjon úszósapkát, ha pedig fokozni kívánja a hatást, tegyen kevés vazelinnel bekent vattát is a külső hallójáratba.

A hallójáratok fültisztító rudacskával, esetleg hegyes tárggyal történő "mechanikai” tisztítását semmi esetre sem szabad megpróbálni. Ez ingerelheti az amúgy is érzékeny bőrfelületet, mely fájdalmas gyulladáshoz vezethet, ráadásul megsérülhet a dobhártya.

Segít a fül-orr-gégész, ha a fülzsírdugó kiöblítése és feloldása otthon nem sikerül.