A fülfájás

A fülfájás igen kellemetlen érzés, főleg éjszaka fájhat a fülünk,mert fekvő helyzetben nem tud tisztulni, nem nyelünk olyan gyakran mint napközben. A levegő a középfülben reked, vákuum keletkezik, befelé szívja a dobhártyát. Reggelre ez okozza a füldugulás érzését, főleg, ha meg vagyunk fázva, vagy allergia esetén.

A középfülgyulladás az egyik leggyakoribb csecsemő- és kisgyermekkori betegség. A helytelenül végzett orrfúvás miatt is váladék kerülhet a fül belső járataiba, és gyulladást válthat ki.

Általában baktériumok, gombák által okozott külsőfül-gyulladás, ahol a fülkagyló és a külső hallójárat betegszik meg.

dvitamindoktorno.jpg

Fürdés, úszás után vagy a téli nátha idején könnyen begyulladhat a fülünk, ami komoly fájdalmat tud okozni.

Fürdés, úszás közben felpuhul a hallójárat bőrfelülete, ezért a baktériumok akadálytalanul behatolhatnak, és gyulladást okozhatnak.

Az uszodavíz ártalmasabb mert erősen klórozzák a vizet. A klór fertőtlenít, és megakadályozza, hogy a betegséget kiváltó kórokozók a vízben elszaporodjanak.

Mellékhatása azonban kevésbé ismert hosszabb vízben tartózkodás esetén a klór ingerli a nyálkahártyát és a hallójáratban található érzékenyebb bőrréteget.

A légköri nyomásváltozás is okozhat fülfájást.Inkább repüléskor, magasság változáskor érzékelhető, és akkor is érezhet fülfájást, ha egyébként nem náthás, és nincs semmilyen fertőzése.

Kevésbé ismert tény, hogy fülfájással járhatnak a test környező részeinek betegségei is mint a fog-, mandula-, garat- és állkapocsproblémák igen kellemetlen és fájdalmas módon jelentkezhetnek, fültőmirigy-gyulladással járhatnak.