Fülfájás

Fürdés, úszás után vagy a téli nátha idején könnyen begyulladhat a fülünk, ami komoly fájdalmat tud okozni.

Oka, hogy a baktériumok behatolnak a külső hallójárat felázott bőrébe. Érdekes módon azonban nem a vízben található kórokozók, hanem a bőrön található baktériumok okozzák a bajt. Fürdés, úszás közben felpuhul a hallójárat bőrfelülete, ezért a baktériumok akadálytalanul behatolhatnak, és gyulladást okozhatnak.

Az uszodavíz ártalmasabb mert erősen klórozzák a vizet. A klór fertőtlenít, és megakadályozza, hogy a betegséget kiváltó kórokozók a vízben elszaporodjanak.

uszoda_gellert.jpg

Mellékhatása azonban kevésbé ismert hosszabb vízben tartózkodás esetén a klór ingerli a nyálkahártyát és a hallójáratban található érzékenyebb bőrréteget.

Bizonyos idő elteltével begyullad a hallójáratban található bőr és megduzzad. Ez a duzzadás nyomást gyakorol a véredényekre, és emiatt csökken a vérellátás. Ettől pedig a bőr védekező ereje csökken, így már nem képes védekezni olyan hatásosan a behatoló baktériumok ellen,  így azoknak szabaddá válik az út.

A gyulladásra különösen a száraz bőrűek fogékonyak. Vélhetőleg ennek oka, hogy náluk kevesebb védőhatású fülzsír képződik. Akiknek a hallójárata ekcémás, ugyancsak jobban ki vannak téve a baktériumok támadásának, s könnyebben alakul ki náluk fülgyulladás.

A fülcsepp hatékony segítség. Enyhébb panaszok esetén megpróbálhatjuk fájdalomcsillapító fülcseppek használatát. Hatásuk akkor kellemesebb, ha alkalmazásuk előtt kb. 5 percet kezünkben melegítjük.

Leginkább bevált háziszer a kövirózsacsepp ma már készen is kapható a drogériákban, ha nincs, az alaposan letisztított, vastag húsú kövirózsából mi is kisajtolhatunk pár cseppet.

A fájdalom két napnál tovább tart, esetleg hevesebbé válik különösen éjszaka, feltétlenül keressük fel az orvost.

Az orvos ilyenkor behelyez egy antibiotikummal átitatott csíkot a hallójáratba. Egy-két nap elteltével ezt kicseréli, ettől általában egy hét elmúltával megszűnnek a panaszok. Az ezt követő kb. 2 hét folyamán ajánlatos elkerülni, hogy a fülbe víz kerüljön.