Mi okozhat fülfájást?

A fülfájás mögött a legtöbb esetben valamilyen bakteriális fertőzés áll. Fájhat a fülünk, ha huzatot kapunk, ha a strandon belemegyünk a vízbe,számtalan oka lehet, tartós fájdalom esetén mindig forduljunk orvoshoz.

Hallás zavart szenvedhet,ha a külső hallójáratot fülzsír, fertőzések, daganatok vagy idegentestek zárják el. A hallójáratot csontkinövések szűkíthetik, elsősorban úszóknál, vagy rendszeres vízi sportokat űző embereknél.

A dobhártya kifejezetten vékony, könnyen megrepedhet ütések, nyomásváltozások, középfüli fertőzések kapcsán, éles tárgyak is megsérthetik.A középfülben található hallócsontlánc mozgékonyságát, számos állapot csökkentheti.

A középfülgyulladás az egyik leggyakoribb csecsemő- és kisgyermekkori betegség. A helytelenül végzett orrfúvás miatt is váladék kerülhet a fül belső járataiba, és gyulladást válthat ki.

A középfülgyulladásra általában a magas láz, egy vagy kétoldali egyre fokozódó fülfájás hívja fel a figyelmünket, a gyermek rosszabbul hall az adott fülére. Egyes esetekben a fülben lévő váladék olyan nagy nyomást fejt ki, a dobhártyát átszakítva a külső hallójárat felé tör, és a fülből gennyes vagy savós váladék ürülését észleljük.

praktikakfulgyulladas_ellen.jpg

Csecsemőknél a sírás, a fül felé kapkodás, étvágytalanság, láz és hányás utalhatnak a betegségre.

A középfülgyulladás általában felső légúti fertőzések,megfázások után jön létre. A kezdeti orr- és torokgyulladás során az orr, garat és a garatot a középfüllel összekötő járat, más néven Eustach-kürt nyálkahártyája beduzzad, ennek következtében a középfül nem szellőzik jól.

A középfül, más néven a dobüreg nem kap elég levegőt. A középfülben így kisebb nyomás alakul ki, vákuumként kezd el működni.Szívóhatásának köszönhetően a dobüreg nyálkahártyájából folyadék lép ki, magába szippantja az orrüregben lévő pangó váladékot, ezzel megfertőzi a középfület.

A középfülgyulladás megelőzhető, ha a gyermeknél megfelelő orrfújási technikát alakítunk ki, csecsemőknél az orrváladék gondos leszívása, megfázások esetén orrnyálkahártya lohasztó orrcseppek vagy orrsprayk alkalmazása, a fül védelme és melegítése,a szervezet ellenálló képességének fokozásával előzhető meg.