A fül felépítése

A fül összetett érzékszerv, a hallás és egyensúlyozás érzékszerve is egyben. A fülkagyló bőrrel fedett többszörösen görbült rugalmas porc. Szerepe a hanghullámok bevezetése a külső hallójáratba.

kutya_ful.jpg

Az állatok fülüket képesek a hang irányába fordítani, emberben ez a képesség és a fül körüli izmok csökevényesek.

A külső hallójárat enyhén S alakban görbült,külső része még porcos, majd beljebb csontos falu járat. A belső falát bélelő bőrben védő funkciót betöltő faggyúmirigyek vannak. A külső hallójárat alján találjuk a dobhártyát.

A dobhártya a külső- és középfület elválasztó körülbelül 1 cm átmérőjű rugalmas hártya.Belső felszíne szorosan összenőtt a kalapáccsal, ezért kifelé kissé tölcsérszerűvé válik.A levegő rezgése a dobhártyát rezegteti meg.

Középfül, dobüreg/cavum tympani/nyálkahártyával bélelt csontos üreg, a halántékcsont piramisában helyezkedik el.A külső fültől a dobhártya választja el. A dobüregben 3, egymással ízületesen kapcsolódó hallócsontocska található, a kalapács,az üllő és a kengyel. A dobüreg hátsó fala a csecsnyúlvány légtartalmú üregrendszerével közlekedik.Elülső falán kezdődik a fülkürt, Eustach-féle kürt, mely a dobüreget a garat felső részével köti össze. A dobüregi és a külső légnyomás közötti kiegyenlítésre szolgál-, például repülővel történő fel és leszálláskor. Nyomáskülönbség estén a dobhártya megfeszül, kevésbé képes a rezgések átvételére, ezért hallunk tompábban.A fülkürt garati vége nyeléskor megnyílik a nyomás kiegyenlítődik.

A dobüreg belső falán két membránnal fedett nyílást találunk a belső füllel történő kapcsolattartásra. A felső ovális alakú ide csatlakozik a kengyel, az alsó kerek alakú nyílás. A dobhártya rezgését a hallócsontok rezgése közvetíti a belső fülhöz, a dobüreg belső falán található ovális ablak membránján keresztül. A hallócsontok a dobhártya rezgését sokszorosára erősítik fel.Ugyanakkor a túl erős hanghatások ellen védik a belső fület. Erre két kis izom szolgál, a dobhártya feszítő és a kengyelizom, melyek nagyon gyorsan reagálnak a váratlan, erős hangok esetén.Összehúzódásuk feszessé teszi a hallócsontláncot, ezáltal csökkenti a rezgések továbbításának hatékonyságát. A hallócsontocskák további jelentősége,hogy a csontrezgést sokkal jobban átveszi a belső fülben található folyadéktér, mint a levegő rezgését, melynek nagy része visszaverődik a folyadék-levegő határáról.

A belsőfül tartalmazza mind a hallás mind az egyensúlyozás receptorait.