Fülfájásról

A nátha tartós orrdugulást eredményez és a fülkürt elzáródását vonja maga után. A fülkürt normál esetben levegőt juttat a középfülbe. Ha ez az orrdugulás miatt nem jön létre, akkor előbb-utóbb folyadék tölti ki a dobüreget. Ez nem jár fájdalommal, hiszen steril folyadék halmozódik fel a fülben, viszont gyermekek gyakori halláscsökkenését ez okozza.

A fülzúgás alatt főként fülcsengést értenek a betegek. A belső fül oxigénhiányos állapotát jelzi a fül állandó csengéssel. Idősebb betegek érelmeszesedésének első tünete szokott lenni. Gyógyszeresen jól kezelhető. Természetes gyógymódja az Omega 3 és Omega 6 telítetlen zsírsavak. Az érrendszer karbantartásában jelentős szerepük van.

A füldugulás oka lehet a külső hallójáratban felgyülemlett fülzsírdugó miatt. Ezt ki kell tisztítani, mosni. A középfül eredetű füldugulásnak a legenyhébb oka a náthás fülkürtelzáródás és a folyadék felhalmozódás. Az orrlégzést kell rendezni.

A hirtelen intenzív zaj akkor jelent igazi veszélyt a hallásra, ha nagyon közel van a fülhöz a hangforrás. Pl. lövés a fül mellett. A tartós zajexponáció kisebb intenzitás esetén is károsítja a belső fület. 120 db körül van az ép hallásúaknál a fájdalomküszöb.

Egy bizonyos hangra vagy a teljes hangtartományra vonatkozó halláscsökkenés fokozatosan vagy hirtelen akár napok vagy órák alatt is kialakulhat.

A középfül eredetű halláskárosodás finom műtéti technikával mikroszkóp alatt végezve jól korrigálható. A belső fül hallászavarai beültetett elektródával részben korrigálhatók.

fulnagy.jpg

A kisgyermekek közösségbe kerülésekor kialakuló náthás köhögős állapot nagyon kedvez a náthás eredetű középfülgyulladás kialakulásának. A magas láz és heveny fájdalom jellemzi.

A nyári időszakban a külső hallójárat gyulladása a strandolás kapcsán válik gyakorivá. Erős fájdalom jellemzi láz nélkül és nátha nélkül.

A hallászavar általában fertőzéses eredetű, vagy a fülzsír okozta dugulás következménye és gyógyítható.

A fülből ürülő zöldessárga váladék azt jelzi, hogy a rossz hallás oka középfül vagy külsőhallójárat-gyulladás, melyet az orvos antibiotikum tablettákkal, fülcseppel esetleg injekciókkal tud megszüntetni.

Náthás vagy akár szénanáthás betegség esetén jelentkezik a füldugulás melynek oka a fülkürthurut lehet. A halláscsökkenés néhány napon belül megszűnik, kezelésre csak akkor van szükség, ha több mint 3-4 napig tart.