Nyári "uszodai" fülfájás

A fülfájás nem csak őszi-téli betegség, a tavaszi elhúzódó náthás megbetegedések és allergia szövődménye is lehet.Nyáron a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

medence_ful.jpg

Strandolás közben a legkevésbé gondolunk a fürdőzés ártalmas hatásaira,pedig a klóros uszodai víz is okozhat fülgyulladást. A hallójáratba jutott víz hosszabb idő elteltével oldja a hallójárat savas védőrétegét, a hámréteg felázik, a hám védő funkciója meggyengül,szabaddá válik az út a baktériumok előtt.

A fülgyulladás tünetei lehetnek egészen enyhék, elesettség érzés, bágyadtság, hőemelkedés, és a fül nyomásérzékenysége jelentkezhet. A fertőzés előrehaladtával a tünetek erősödnek.

Mire kell figyelnünk?

A vízpartokon vagy a medencéknél ne kerüljön homok vagy egyéb szennyeződés a hallójáratba, de ha mégis bele kerül, akkor mielőbb távolítsuk el, mert komoly gondot okozhat.

Hasznos lehet az úszósapka, illetve úszáshoz kialakított füldugó használata.Az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával rázogassuk ki a fülünkből a vizet és alaposan szárítsuk ki a hallójáratot.

Elhúzódó felső légúti fertőzéseknél kérjük szakorvos segítségét, hogy megelőzhessük a szövődményeket.